Martin trives bedst med de virkelig store byggeprojekter, hvor han kan bidrage til at reducere udledningen af drivhusgasser, og hvor GK er med til at flytte grænser for det teknologisk mulige.
Forrest i udviklingen af bæredygtighed
– I forbindelse med min master i teknologi og miljø fordybede jeg mig i industriel procesteknik, og det har nok præget mig, fortæller Martin. Jeg trives nemlig bedst, når vi kan bidrage til nye, store industribyggerier. Det er noget med dimensionerne.
Martin arbejder med bygningsventilation og inddrages tidligt i byggeprojekterne. Hvad enten det er skoler, børnehaver, sportshaller eller industribygninger, har de alle noget til fælles.
– Ventilationen skal naturligvis være god, men vi arbejder mest med at gøre bygningerne så energieffektive som muligt og med at holde omkostningerne nede.
Bæredygtige løsninger
GK begyndt at regne på udledningen af drivhusgasser for at hjælpe kunderne med at træffe bæredygtige valg.
– Vi arbejder lige nu på at udvikle et værktøj, der vil sætte os i stand til at inkludere et udledningsregnskab i alle vores kundetilbud. Det vil gøre det lettere for kunderne at vurdere udledningen sammen med prisen. I dag er prisen stadig afgørende, men vi er overbeviste om, at udledninger kommer til at veje tungere.
For Martin var GK's satsning på bæredygtighed afgørende for, at han valgte at søge job hos dem.
– For mig er det vigtigt at arbejde i en virksomhed med en klar miljøprofil. Det giver mig ekstra motivation at vide, at jeg hver dag bidrager til at trække udviklingen i den rigtige retning. Jeg oplever virkelig, at GK er langt fremme.
Næste skridt
I et projekt om brintproduktion har Martin været med til at flytte grænserne for, hvad der er muligt.
– Jeg har de seneste måneder arbejdet på et projekt, hvor vi renser luften i forbindelse med behandling af slam ved brintproduktion. Der udfordrer vi grænserne for teknologien, og det er virkelig sjovt. Og så er der jo de enorme dimensioner. Det er noget, der rykker.
Martin finder det vigtigt at skubbe til grænserne, når man tænker på bygge- og anlægsbranchens klimaaftryk. På verdensplan står denne sektor for cirka 40 procent af alle energi- og procesrelaterede udledninger – og trenden er desværre stigende.
– Det er tydeligt, at der er behov for yderligere reduktion, hvis vi skal nå det europæiske mål om en udledningsreduktion på 55 procent i 2030 og komme ned på netto nul senest i 2050.
Martins arbejdsområde VVS står for hele 20 procent af nybyggeriets udledninger og over det dobbelte ved bygningsrenovering.
– Udviklingen går mod mere renovering og mindre nybyggeri, så her er der virkelig noget at hente. Jeg er heldigvis med i et forsknings- og udviklingsprojekt kaldet Grøn VVS, hvor GK er partner. Det er endnu et bevis på, at jeg er havnet på rette hylde i en virksomhed, der mener det alvorligt med bæredygtighed.
Venlighed og variation
Ud over bæredygtighed og spændende projekter er det arbejdsmiljøet og afvekslingen, der medvirker til, at Martin trives på jobbet.
– Vi har en rigtig god stemning på kontoret, en høj grad af inklusion og højt til loftet. Og så sker der meget rent socialt. I dag skal vi spille frisbeegolf, i sidste uge havde vi grillkursus med afdelingen, og lørdagen før var der sommerfest. Det er lige før, det bliver for meget af det gode, siger Martin med et smil.
Afvekslingen i arbejdsdagen sætter Martin også pris på.
– Det er ikke mange dage, der er ens. Én ting er, at der er forskellige projekter med en børnehave den ene dag og erhvervsbyggeri den anden, men der er også en god kombination af at sidde på kontoret, være til kundemøder og ude på byggepladsen. Jeg ville ikke være lige så glad for at sidde ved pc'en hver dag mellem otte og fire. Det slipper jeg heldigvis for.