Thoravej kåret som Årets Bygning

22. november 2024
Bikubenfonden har transformeret en gammel industribygning til et bæredygtigt demokrati- og kulturhus – en indsats, der nu er hædret med prisen som ’Årets Bygning’ ved Building Awards 2024. Projektet har sat store krav til ledelsen af alle de tekniske installationer – med et krav om synlige installationer og mest mulig genanvendelse viser GK Danmark teknikpakken frem.

Der stilles store krav til alle faggrupper, når et byggeri er sat i værk ud fra princippet om, at bygningen skal genanvende sig selv. Ikke desto mindre er det visionen for Bikubenfondens bygning i Københavns Nordvest kvarter på Thoravej 29, der i øjeblikket omdannes til et nyt center for bæredygtighed og demokrati kombineret med kunst og social innovation.

Hoffmann er totalentreprenør på opgaven, som Pihlmann Architects har tegnet. Renoveringen repræsenterer en sammenhængende tilgang til genanvendelse af byggematerialer. Løsningen er tænkt ud fra et princip om, at bygningen skal genanvende sig selv. Det betyder f.eks., at man i stedet for at bryde etageadskillelser ned, skærer betondæk ud og bruger dem til trapper og inventar.  

Særlige krav til håndværkerne
Vi skal opfylde DGNB-normerne for bæredygtighed ved at genanvende så mange materialer som muligt, og levere den påkrævede dokumentation for vores valg af materialer, fremhæver Kim Kruse.

– Blandt projektønskerne er der også krav om synlige installationer. Det stiller ekstra store krav til håndværkerne og de respektive projektledere for den enkelte faggruppe under selve udførelsen, forklarer projektchef Dennis Axel Rossing fra GK Danmarks PMO-afdeling, der er totalteknisk entreprenør på projektet.

– Normalt bliver vores installationer- elledninger, varme – og vandrør, inkl. ventilation og andre tekniske installationer gemt væk i vægge, gulve eller lofter. Men her på projektet er vores installationer en del af rummet og det samlede æstetiske udtryk. Det betyder, at håndværkernes arbejde bliver synligt, og det stiller høje krav til vores kompetencer inden for håndværksmæssig finish, som vi med stolthed gerne vil vise frem til de kommende brugere af huset forklarer han.

Regionsdirektør for PMO, Kim Kruse fra GK Danmark, fortæller, de samtidig skal opfylde DGNB-normerne for bæredygtighed ved at genanvende så mange materialer som muligt, og levere den påkrævede dokumentation for valg af materialer.

– Den stærke strategi om genanvendelse og kreativitet i løsningerne giver byggeriet en DGNB Guld certificering, og det er et utroligt spændende projekt at være en del af. Det rammer godt ind med vores vision om at bidrage til et mere bæredygtigt samfund vise kommende generationer, hvordan godt praksis håndværk skal leveres, fremhæver Kruse.

Mange installationer genbruges

Ved renovering af ældre bygninger opstår der ofte uforudsete udfordringer. Under processen er man også løbet ind i flere overraskelser. Blandt andet havde et eksisterende klimaanlæg på taget ikke tilstrækkelig kapacitet til at imødekomme projekteringskrav fra kommunen. For at imødekomme behovene for et mere bæredygtigt og effektivt ventilationsanlæg med et optimalt indeklima, der skulle tilpasses den komplekse geometri af bygningen, blev der foretaget investeringer i fire nye anlæg, som blev installeret på taget. Derudover blev al eksisterende ventilation i bygningen fuldstændigt udskiftet.

– Når det kommer til sprinkleranlæg og radiatorer har det været muligt at genanvende mest muligt af de eksisterende installationer. Forud for projektet er der udført praksis gennemgang af ekstern rådgiver der fastslår de eksisterende installationer bl.a. i varmecentral fortsat har en levetid på 10-20 år. Radiator, termostater og konvektorer er demonteret og lagt i depot, indtil de skal monteres igen. Håndvaske og toiletter bliver ligeledes genbrugt, forklarer projektchef i GK Danmarks PMO-afdeling Dennis Axel Rossing.

Avanceret bygningsautomatik sikrer langtidsholdbar drift

Når det kommer til sprinkleranlæg og radiatorer har det været muligt at genanvende mest muligt af de eksisterende installationer. Forud for projektet er der udført praksis gennemgang af ekstern rådgiver der fastslår de eksisterende installationer bl.a. i varmecentral fortsat har en levetid på 10-20 år, forklarer Dennis Axel Rossing, der er GKs projektchef for Thoravej 29.

Som en central del af projektet har GK Danmark implementeret et Building Management System (BMS) i byggeriet, som integrerer de tekniske installationer som ventilation, varme og vand for at styrke energieffektiviteten og brugervenligheden.

Systemet gør det muligt for brugerne at overvåge og styre installationerne via en app eller computer, fx ved at regulere temperatur i rum eller håndtere alarmer.

– Med data og analyser fra BMS kan vi planlægge vedligeholdelse, minimere driftsstop og forlænge installationernes levetid. Samtidig integreres eksisterende systemer, som varmecentralens ventiler og vandmålere, for at understøtte genanvendelse og ressourceoptimering, BMS-systemet er derfor afgørende for energieffektivitet og komfort, samtidig med at det fremtidssikrer driften, fortæller Rossing.

Projektchefen understreger, at grundig overdragelse til serviceafdelingen er afgørende for at understøtte optimal bygningsdrift og realisere projektets bæredygtighedsmål:

Overdragelsen er alfa og omega for at sikre, at systemer og teknologier fungerer optimalt. Ved at teste og dokumentere alle funktioner sammen med serviceafdelingen skaber vi en glidende overgang, hvor bygningen fra dag ét fungerer optimalt og giver brugerne en effektiv løsning til at vedligeholde bygningen.

Regionsdirektøren forklarer, at Projekteringsfasen til ombygningen har stået på siden 2021 grundet mange særlige krav til genanvendelse – og kompleksitet af moderne teknik og arkitektonisk finish. Byggeriet ventes afsluttet inden udgangen af 2024. 

Team GK | Handlinger der tæller

Som medarbejder i GK bidrager du til at gøre en forskel. For det er ikke tanken, der tæller, men vores handlinger. Det er den enkeltes indsats, der gør, at vi sammen har succes og leverer godt. Sammen bruger vi vores styrker, både som mennesker og kolleger. Vi arbejder ikke altid på samme opgave, men vi er altid ét team.

EB-film-thumbnail