— Jeg vil sige, at før 2020 var der få slutkunder, der ville betale mere for bæredygtighed i Danmark, men det seneste år er der sket et stort skred. Investorer og pensionskasser er faktisk villige til at betale lidt mere for bygninger, der er bedre og mere bæredygtige. Er bygningen DGNB-certificeret (bæredygtighedscertificering fra German Sustainable Building Council) som Gold eller Platinum, kan de også leje den ud til bedre priser, fortæller administrerende direktør Carsten Madsen hos Øland i Danmark.
Selskabet samarbejder ikke med GK specifikt inden for miljø og bæredygtighed i dag, men håber, at GK vil være med på trenden og bidrage til at løfte blikket fra et ensidigt fokus på omkostninger til langsigtet bæredygtighed.
— Jeg er spændt på at lære mere om, hvordan GK vil arbejde med bæredygtighed fremover. Om nogle år er fokus på bæredygtighed et must for at være med i vores marked, men lige nu er der stadig mange, der kun fokuserer på økonomi, og det er ærgerligt. En grøn omstilling koster lidt i begyndelsen. Det kan være bedre materialevalg, mindre skadelige kemikalier eller investeringer i mere effektive maskiner, fortæller Madsen.
Fælles ansvar for bæredygtighed i værdikæden
Han håber også, at bæredygtighed vil spille en større rolle, når GK vælger sine leverandører fremover. Hos Øland forbereder de sig på at blive en bæredygtig leverandør, som kan tilbyde kunderne miljørigtige valg fra deres nye fabrik i Danmark. Madsen fortæller, at selskabet er i gang med en grøn transformation.
— Sammen med 11 af mine medarbejdere er jeg begyndt på en særskilt uddannelse inden for bæredygtigt byggeri. Grunden til, at vi er så mange med på uddannelsen fra Øland, er, at en grøn transformation ikke bare skal ske på lederniveau. Vi skal bruge ambassadører og indsigt overalt i vores organisation, siger han.
Selskabet har selv investeret i bæredygtighed og energieffektivitet, da de byggede deres nye fabrik i sønderjyske Kliplev.
— En vigtig udfordring for vores branche i Danmark er energieffektivitet, både for klimaets skyld, og fordi energi er meget kostbart her i Danmark. Det koster at træffe gode valg, men vil man have et lokalt fremstillet produkt, der er fremstillet med omhu i nærmiljøet, så er det desværre lidt dyrere end at købe fra Kina. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan dele omkostningerne ved at vælge bæredygtighed – det skal være et fælles løft!
Interessentdialog
Interviewet blev gennemført i forbindelse med vores interessentdialog om GKs årlige bæredygtighedsrapport 2020.
Sådan arbejder GK med bæredygtighed og ESG
Som af Nordens førende virksomheder har GK et ansvar for at bidrage til den grønne omstilling. Vi er på mange måder allerede en grøn virksomhed. Energieffektivisering, indeklima og smarte løsninger i bygninger ligger i vores DNA. Men vi kan gøre meget mere. Vi skal selv gøre en indsats for at blive mere bæredygtige, og samtidig ønsker vi at være en inspiration for vores leverandører og kunder, så de også bliver endnu mere bæredygtige.