– Det er utroligt spændende, at vi med vores ressourcer og kompetencer skal yde et bidrag til Norges største byggeprojekt, det nye regeringskvarter. Bygningsautomatik er hjernen i moderne bygninger og helt central for, at man kan skabe energieffektive bygninger med et godt indeklima og brugervenlige og funktionelle tekniske løsninger. Det er en kontrakt med stor betydning for hele projektet, siger GK Norge's administrerende direktør Rune Hardersen.
Tværfagligt samarbejde
Regeringen har lagt vægt på, at det nye regeringskvarter skal bestå af miljøbygninger, som fremtidssikres ved hjælp af moderne teknologi, og bygningerne skal miljøcertificeres på niveauet BREEAM Excellent. Det kræver samarbejde mellem forskellige fagområder.
Tværfaglig kompetence var et vigtigt aspekt for Statsbygg i tilbudsprocessen og et tildelingskriterium, som GK udmærkede sig positivt inden for.
– Det har været helt afgørende, at flere af GK's selskaber har bidraget i tilbudsprocessen og deltager i gennemførelsen af projektet. Bygningsautomatik er den største del af projektet. Projektledelsen er fra GK Norge, og GK Elektro bidrager med sine kompetencer i beslægtede systemer, forklarer Hardersen.
Kontrakten på 243 millioner NOK er ikke hverdagskost inden for bygningsautomatik.
Den største bygningsautomatikkontrakt nogensinde
– Så vidt vi kan se, er det her en af de største kontrakter af denne type, der er blevet indgået i Norge, i hvert fald når det gælder landbaseret byggevirksomhed, siger Frode Solheim, som er teknisk projektleder hos Statsbygg.
GK's bidrag til projektet er bygningsautomatik med tilhørende el-tekniske systemer. Leverancen omfatter nødbelysningsanlæg, brandalarmanlæg, programdistribution, talevarslingsanlæg, elektronisk skiltning samt centralt driftsanlæg og automatisering.
Entreprisen omfatter bygningsautomatiksystem til alle bygninger i byggetrin 1 af regeringskvarteret: Høyblokken, D-blokken, Møllergt. 19, A-blokken, kælder og inkluderer overordnet styring og overvågningsanlæg. Det samlede bruttoareal er cirka 96.000 m2. Derudover indgår perimetersikring og udendørsarbejde, med undtagelse af parken, som en del af byggetrin 1.
Kontrakten indeholder en option på byggetrin 2 af projektet, som består af B-blokken, C-blokken, E-blokken og G-blokken med et samlet bruttoareal på cirka 64.000 m2.
Opgaven blev sendt i udbud i 2020, og GK var en af to virksomheder, der kvalificerede sig og afgav tilbud. Kompetence og opgaveforståelse blev vægtet med 80 procent i tildelingskriterierne.
Styrker fagmiljøerne
– Det er en fjer i hatten for GK og en anerkendelse af vores stærke fagmiljøer. Projektets kompleksitet og varighed giver et væld af spændende muligheder for dem, der ønsker at arbejde med bygningsautomatik og tilstødende fagområder. GK vil fremover fortsætte jagten på de klogeste hoveder inden for bygningsautomatikfaget, understreger Per Arve Ekle, som er divisionsdirektør i Byggautomasjon i GK Norge.