Førende inden for indeklima
GK er den lille ventilationsentreprenør fra Bryn i Oslo, som i løbet af 60 år er blevet en af Skandinaviens største tekniske entreprenører og førende inden for indeklima. GK har været en central aktør i byggebranchen gennem vigtige historiske skift og samfundsændringer i Norge og efterhånden også i Sverige og Danmark.
Efter en forsigtig start i Oslo etablerede GK sit første afdelingskontor uden for hovedstaden allerede i 1970, da virksomheden i Ålesund blev startet. Filialer i Porsgrunn, Hamar, Kristiansund fulgte i løbet af 70’erne. Ekspansion til Sverige skete i 1998 og i 2005 til Danmark. Det, som er GK i dag, er et resultat af næsten 90 små og store opkøb over hele Skandinavien. I dag er GK repræsenteret på 48 steder i Norge, 28 steder i Sverige og 8 steder i Danmark.
Koncernen har 3.000 ansatte og er stadig familieejet af familien Karlsen med bestyrelsesformand John-Erik Karlsen i spidsen.
Tekniske installationers betydning
- Jubilæumsbogen er skrevet af historikeren Harald Utter og giver et spændende historisk blik på GK’s rolle som teknisk entreprenør i byggebranchen, en del af norsk og skandinavisk erhvervsliv og industriudvikling, som sjældent får den opmærksomhed, som dens samfundsmæssige betydning tilsiger, siger Kim Robert Lisø, koncernchef i GK.
Tekniske installationer er "det usynlige" i bygningerne, som sikrer godt indeklima, korrekt temperatur, lys og vand. GK leverer tekniske installationer til alle typer erhvervsbygninger og har været med til at bygge mange af de største, mest komplekse og vigtigste bygninger, vi har, hvad enten det var Oslo Koncerthus i slutningen af 70-tallet, Operaen i Bjørvika, T2 i Oslo Lufthavn Gardermoen eller sikring af Munchs "Skriget" i et indeklima, der bevarer maleriet for fremtiden. GK sikrer, at det gamle Hurtigruteskib på Stokmarknes ikke ruster op, og at der bliver optimale temperatur- og luftforhold for bevaring af de over 1000 år gamle vikingeskibe på det nye Vikingetidsmuseum i Oslo.
I disse dage er GK blandt andet også med til at levere meget avanceret luftbehandling til Norges første protoncenter, som bidrager til, at kræftpatienter får protonterapi, som er en mere præcis og skånsom strålebehandling og specielt vigtig ved kurativ kræftbehandling af børn og unge.
Blandt de mange projekter, som GK Danmark har leveret tekniske installationer til, er boligbyggeriet 8-tallet i Ørestad Syd, shoppingcenteret Fisketorvet og Kaktustårnene i København samt omdannelsen af Maltfabrikken i Ebeltoft.
GK Danmark har også sørget for, at havvand bruges til varmeforsyning i SHIP – et moderne boligbyggeri på havnen i Aarhus - og står bag sikringen af effekterne på det nye Frihedsmuseum i København for eftertiden.
- Et kinesisk ordsprog siger, at det ikke er nogen kunst at starte en butik. Kunsten er at holde den åben. Og det er jo rigtigt. Det er ikke mange virksomheder, der kan fejre 60-års jubilæum – endda som familieejet koncern. Jubilæet er en utrolig vigtig milepæl, som vi fejrer med forskellige aktiviteter hen over året, fortæller adm. direktør Jørgen L. Christensen fra GK Danmark.
Stærkt familieejerskab
GK er i dag, med en omsætning på omkring 6,5 milliarder norske kroner, den 9. største virksomhed i den norske byggebranche.
Da virksomhedens grundlægger, Gunnar Karlsen, gik bort i 2002, overlod han hele ansvaret og ejerskabet til sin søn John-Erik. Virksomheden omsatte da for omkring 1 milliard kroner og havde lidt over 500 ansatte. I dag er GK næsten syv gange så stor, og ifølge John-Erik ville hans fars udtryk have været "hold da op", hvis han havde oplevet GK i dag.
- Det er med stolthed, vi markerer, at vi i år fylder 60 år. Tro mod min fars og vores families værdier, mål og ambitioner har vi - sammen med flere tusinde ansatte i Norge, Sverige og Danmark - bygget det, som i dag er GK, siger John-Erik Karlsen.
For næste generation
Langsigtet værdiskabelse med stor omtanke for miljøet er fundamentet for John-Erik Karlsens ejerskab. Alle potentielle bejlere eller spørgsmål om børsnotering er venligt blevet afvist med, at John-Erik’s ønske er, på samme måde som hans far ønskede det, at ejerskabet skal videreføres til næste generation. Tredje generation af familien Karlsen er allerede involveret i virksomheden, og to af børnene, Elizabeth og Christopher, blev sidste år valgt ind i koncernbestyrelsen i GK.
- Det er imponerende at være del af en familieejet virksomhed i den størrelse. Men væksten og resultaterne er jo ikke kommet af sig selv! De kommer af flid, godt håndværk og ikke mindst stærke værdier, som gennemsyrer vores kultur og DNA. Gennem massive investeringer i innovation og udvikling har GK-koncernen store ambitioner om også i de kommende 60 år at være førstevalget for kunder og partnere, der søger en professionel samarbejdspartner inden for tekniske entrepriser og fokus på den grønne omstilling, understreger Jørgen L. Christensen.
- I historien om familievirksomheden GK går begrebet "generationskraft" igen. Næste generation er selve DNA'et i vores strategi, G-Kraft. Det handler om næste generation ejer, men også om næste generation bygninger, teknologi, medarbejdere og kunder, siger Lisø.
Læs også: