GK Gruppen 2. kvartal 2024: Høj aktivitet og forbedret rentabilitet

2. september 2024
Til trods for et fortsat krævende marked øger GK sin aktivitet i første halvår 2024 og fortsætter med at opbygge en sund ordrereserve.

GK havde i alt driftsindtægter på 1.671,0 MNOK i andet kvartal 2024, en stigning på 5,7 procent sammenlignet med 1.580,3 MNOK i andet kvartal 2023. Efter første halvår var driftsindtægterne i alt 3.292,6 MNOK mod 3.280,0 MNOK efter samme periode sidste år.

Driftsresultatet før afskrivninger (EBITDA) for kvartalet var 21,3 MNOK mod -6,6 MNOK sidste år. Resultatforbedringen skyldes blandt andet bedre projektstyring og styrket strategisk markedsarbejde, navnlig i den norske forretning. Resultatet før skat (EBT) i andet kvartal endte på 1,6 MNOK mod -26,8 MNOK i samme periode sidste år.

Minus forvandlet til plus for koncernen

Akkumuleret pr. første halvår 2024 blev EBITDA 52,6 MNOK mod 19,8 MNOK efter første halvår i 2023, mens resultatet før skat (EBT) blev 14,4 MNOK mod -18,3 MNOK efter samme periode sidste år.

Det er den norske virksomhed, der bidrager mest til resultatforbedringen med et resultat før skat pr. første halvår på 53,4 (-3,3) MNOK. Danmark har et akkumuleret resultat pr. andet kvartal på 3,1 (0,3) MNOK, mens GK's svenske virksomhed har været gennem et udfordrende kvartal og har et akkumuleret resultat før skat på -32,3 (-9,1) MNOK pr. første halvår.

— Det er glædeligt, at vi opretholder høj aktivitet og at rentabiliteten samlet set er i bedring sammenlignet med 2023 – navnlig i et fortsat udfordrende marked. Vores kunder viser os tillid, og ordreindgangen i dette kvartal har været god. Forskellige geografier og markedssegmenter rammes imidlertid ikke ens i en sektor med øget konkurrence og usikkerhed, men vi arbejder målrettet med at skabe stabil og forudsigelig drift samt sikre god risikostyring og projektgennemførsel med høj kvalitet for at øge rentabiliteten i alle dele af koncernen, siger koncernchef Kim Robert Lisø.

Den samlede ordrereserve i koncernen var ved udgangen af kvartalet på 3.639 MNOK mod 4.068 MNOK efter samme periode sidste år.

Målrettet arbejde med sikkerhedskultur

GK havde i alt 12 arbejdsulykker, der medførte fravær i andet kvartal – samme antal som i foregående kvartal. Ulykkerne havde lavere alvorlighedsgrad, og antallet af fraværsdage er faldet i kvartalet.

— Vi er del af en branche med for høj skadestatistik, og en stærk sikkerhedskultur skal derfor være fundamentet i al vores aktivitet. Det seneste år har vi sat ekstra fokus på, at samtlige medarbejdere skal indberette alle uønskede hændelser, såkaldte RUH'er, som en del af vores holdningsskabende og forebyggende arbejde. Denne indsats giver resultater, og vi ser en positiv udvikling med øget RUH-rapportering i andet kvartal. I september vil der igen blive arrangeret fælles arbejdsmiljødage for hele GK-koncernen, hvor der bliver sat ekstra spot på vores interne arbejde med sikkerhed og arbejdsmiljø, siger Lisø.

Danmark – øget omsætning og resultat

afskrivninger (EBITDA) på 4,6 MNOK. Akkumuleret for første halvår steg driftsindtægterne til 352,5 MNOK, mens EBITDA blev 5,0 MNOK. Driften i den danske virksomhed er stabil og leverer et positivt resultat, men der er regionale forskelle.

Serviceforretningen har haft et særdeles godt kvartal med stigende efterspørgsel på energioptimering. Det er ifølge adm. direktør for GK Danmark, Jørgen L. Christensen, særlig mærkbart blandt kommuner og større ejendomsforvaltere- og investorer, som fokuserer på energirenoveringer.

— Vi ser en stor interesse for energioptimering, særligt fra kommunerne, som i stigende grad investerer i bæredygtige løsninger og energirenoveringer, der kan reducere energiforbruget og CO2-udledningen i deres bygninger. Desuden er der indgået mange nye servicekontrakter, som har været med til at styrke resultatet i alle regioner, siger direktøren.

— Der er dog større geografiske forskelle inden for entrepriseforretningen. Specielt i Vestdanmark har markedet været presset med hård konkurrence, som har resulteret i en nødvendig nedskalering. Det står i kontrast til Lolland, hvor både service og entreprise kører på højtryk, og der ses et stabilt marked, muligvis understøttet af Femern-forbindelsen. Hertil er entreprisemarkedet bl.a. med større tværfaglige PMO-opgaver i København en driver og vækstmotor for virksomhedens samlede udvikling i Danmark, siger Christensen.

GK Danmark opretholder en robust ordrereserve, som pr. 30. juni udgjorde 311,9 MNOK. En af de største projekter vundet i kvartalet er ventilationsentreprisen på DGNB Sølv rehabiliteringsprojektet Helmerhus i København for Hoffmann A/S.

Norge – øgede indtægter og marginer

GK's norske virksomhed fortsætter sin gode udvikling, og alle divisioner leverer godt, men det er stadig divisionen for bygningsteknologi og udvikling (BTU), der kan fremvise størst vækst og rentabilitet. Driftsindtægter i andet kvartal blev på 1.185,2 MNOK, og akkumuleret for første halvår steg indtægten med 5,7 procent til 2.319,9 MNOK. EBITDA i andet kvartal blev 35,3 MNOK, en klar forbedring fra andet kvartal sidste år. Akkumuleret for første halvår er driftsresultatet 59,4 MNOK.

Markedssituationen varierer rundt omkring i landet. Inden for serviceforretningen er markedet godt i nord, centrum og vest, mens entreprisemarkedet er tilfredsstillende i Oslo og Bergen, men svagere i Trondhjem.

Ordreindgangen i andet kvartal har været god, og GK Norge havde pr. 30. juni en ordrereserve på 2.815,0 MNOK.

Sverige – udfordret af et svigtende marked

Den svenske virksomhed har haft et svagt andet kvartal med driftsindtægter på 303,5 MNOK og et driftsresultat (EBITDA) på -21,4 MNOK. Akkumuleret pr. første halvår har GK Sverige haft driftsindtægter på 629,9 MNOK med et EBITDA på -31,6 MNOK.

Nedgangen på det svenske marked, navnlig inden for boligbyggeri, har påvirket GK Sverige i 2024, og der er igangsat flere tiltag for at tilpasse kapaciteten til markedsforholdene og reducere omkostningsbasen. På trods af det udfordrende marked vinder GK nye opgaver, og ordreserven pr. 30. juni er på 512 MNOK.

Udvalgte højdepunkter fra andet kvartal 2024:

  • GK Norge fik en omfattende kontrakt med AF Gruppen på et nyt vandbehandlingsanlæg i Oslo. Vandbehandlingsanlægget skal rense vand fra den nye reservevandkilde, Holsfjorden, og give adgang til rent vand for hele Oslos befolkning. GK bidrager med rør, ventilation og køling i det nye vandbehandlingsanlæg.
  • GK Sverige har underskrevet en aftale om levering af et komplet ventilationssystem til Arvid Nordquists nye kaffebrænderi i Jarfalla. Projektet bygges af RO-Gruppen i samarbejde med Sagax og omfatter tre separate bygninger – lager, produktionsanlæg og kontorlokaler.
  • GK Danmark har vundet ventilationsentreprisen i det store rehabiliteringsprojekt Helmerhus i København. Bygherre er Hoffmann A/S og med ombygningen kommer bygningen fra 1900 til at rumme 15.000 kvadratmeter kontor, 1.200 kvadratmeter bolig og 3.000 kvadratmeter butiks- og restaurationsareal. Projektet skal være certificeret DGNB Sølv.
  • GK Norge har vundet en kontrakt med Consto om at levere rør- og køleinstallationer til den nye Mosjøen videregående skole. Skolen skal huse 725 elever og 150 ansatte, og der er strenge krav til energiforbrug. Som primær energikilde skal der leveres luft til vand-varmepumper med fjernvarme som backup og til spidsbelastninger. Der etableres et energilager under bygningen, der er forberedt på fremtidigt energipotentiale.
  • Helse Vest har tildelt GK Norge en større rammeaftale for vedligeholdelse af luft- og klimainstallationer hos Helse Stavanger, Helse Bergen, Helse Fonna, Helse Førde og Sykehusapoteka Vest AS. Inden for rammeaftalen skal der også gennemføres ROT-projekter, der fokuserer på energieffektivisering samt udskiftning af fluorholdige installationer.
  • Den 30. maj blev stiftelsesdatoen og 60-årsdagen for GK markeret på alle GK's kontorer i Skandinavien og på hovedkontoret i Ryen, Oslo. 60-årsjubilæet blev blandt andet markeret med udgivelsen af en bog, der tegner et ærligt og farverigt billede af historien om både virksomheden, den tekniske installationsindustri og byggebranchen generelt.
  • GK's års- og bæredygtighedsrapport for 2023 blev offentliggjort den 29. april. Rekordhøj omsætning, solid ordrereserve og integration af bæredygtighedshensyn i alle dele af virksomheden viser, at GK's strategi har en tydelig retning og lægger et robust fundament for yderligere vækst.
  • Fagdirektør i GK Norge, Mads Mysen, vandt historiens første NemiTek-pris. NemiTek-prisen tildeles en person, aktør eller et projekt, der i særlig grad har udmærket sig med sit bidrag til en samfundsmæssig fornuftig brug af vores energiressourcer, god hygiejne eller særlig beskyttelse af det indre og ydre miljø.

Læs også:

Et grønt, rent og friskt fellesareal med godt inneklima
Rapporter og redegørelser
Læs mere